Amb diners i il·lusió, torrons.

| No Comments | No TrackBacks
Mireu quina noticia vaig llegir al Segre (ultimament em sorpren):


Recuperen un poble abandonat de l'Alt Urgell perquè torni a ser habitat


Projecte d'un arquitecte de Tarragona, que vol que la gent hi visqui tot l'any

r.r.
| Montferrer i Castellbó

Tornar a la vida un antic poble de l'Alt Urgell, abandonat des de mitjans del segle XX. Aquest és l'objectiu de Saül Garreta, arquitecte deTarragona que va començar fa vuit anys a comprar cases del poble de Solanell, a Montferrer i Castellbò.Actualment, és propietari de prop d'una trentena d'immobles, el 70% dels que componen l'antic nucli. N'ha millorat l'accés a través d'una pista forestal des del nucli de Castellbò i ahir mateix va arribar l'electricitat, a través d'una línia de nova construcció, a la primera de les cases que ha estat reconstruïda.

Aquesta casa, assenyala Garreta, "és el punt de partida" per a un projecte que va més enllà de fer habitables vells edificis. "Vull un poble amb vida, no segones residències", assegura. La seua intenció, explica, és donar cabuda a Solanell a persones disposades a viure i treballar al poble tot l'any, amb activitats com l'artesania i el turisme rural, entre d'altres.

"Si algú vol una casa per disfrutar de les vistes tres dies a l'any, no m'interessa", afirma l'arquitecte, que sí que ha rebut altres propostes que han despertat el seu interès. "Un antic veí del poble vol una casa", assenyala, "i una altra persona es planteja un servei de custòdia compartida de cavalls per destinar-los a excursions".

"Vull gent amb projectes"

"Ara busco persones capaces de presentar projectes per viure aquí i que facin una inversió inicial en el poble", va assenyalar el promotor d'aquesta iniciativa, que fins ara ha dedicat desenes de milers d'euros als passos previs a la reconstrucció. "Tots els meus estalvis", va assenyalar, a més d'una subvenció de 60.000 euros de la Generalitat per a la línia elèctrica, amb un projecte que va elaborar Endesa de forma gratuïta.

"No tinc cap inconvenient a recuperar la meua inversió d'aquí a 20 anys", diu l'arquitecte, que pretén reconstruir Solanell a imatge del vell poble abans de ser abandonat. "És un arquitectura austera i pràctica", va assenyalar Garreta, que va destacar que les cases i les activitats dels futurs veïns "hauran de ser respectuoses amb el medi ambient".Hi ha gent que ocupen pobles, unes altres persones negocien amb els propietaris i altres que compren totes les cases que poden d'un poble. Siga com siga, si els projectes funcionen tots aconseguim que hi haja un poble abandonat menys. Tú tens la decisió d'agafar el camí que més t'agrade. Si vols, clar!


A sonmiar!!

És el començament d'una nova democràcia local?

| No Comments | No TrackBacks
Ahir vaig llegir al Segre (diari de les terres de Lleida) una noticia que em va donar un poc d'alegria. No l'he pogut afegir perquè s'ha de pagar, clar.Però la noticia deia alguna cosa semblant a esta:

"L'ajuntament d'Esterri de Cardós donarà veu i vot a tots els veïns als plens del consistori"

És curios, no?
Donçs resulta que aquest ajuntament, format per 69 persones distribuïts en quatre nuclis de població, va viure un cas molt peculiar en les passades el·leccions municipals: van tenir un EMPAT a 26 vots els dos partits que es presentaven, i per decissió de la junta electoral es va otorgar l'alcaldia a un dels dos partits (segons uns criteris de la llei electoral). Total que els tres regidors que té aquest poble han estat repartits en 2 i 1, i açò ha provocat que l'alcaldessa haja decidit otorgar veu i vot als ciutadans del poble en cas que no s'arribe a un consens entre els tres concejals.

Toma ja!!!!!!!

Si pareix que les coses començen a canviar, per on realment han de fer-ho (sota el meu punt de vista) als governs locals.

Ara sols falta que la població assumeixca aquesta responsabilitat i participe en les decissions del seu poble, ells que poden. I que altres ajuntaments segueixquen l'exemple.

Salut i il·lusions.

Imagina, simplement imagina.

| No Comments | No TrackBacks
Imagina que alguna persona meravellosa et regala un poble, res, quatre cases mig enrunades, amb un accés acceptable,... O bé et regala un terreny enmig d'una vall on pots fer el que vulgues. O el que t'imagines.

En qualsevol de aquests casos, que faries? com viuries? de que? com l'organitzaries, si vols organitzar-lo? quins serveis hi haurien, llum, aigua corrent,...? com ho subministrarie?

De tot això parlarem, filosofarem o debatrem si vosaltres voleu.

Però sobretot recordeu que aquest poble és ÚTOPIC.

Gràcies